חיבור זה, פרי מחקר שנערך במכללה לביטחון לאומי, הוא חלק מפיתוח הידע במב"ל אודות המרחב החדש, המסעיר קהילות ביטחון לאומי, בארץ ובעולם, המרחב הקיברנטי. מחקר זה מתמקד באחד מאזורי המבוכה והדילמות בקהילות הסייבר השונות - רלוונטיות המשפט הבין־לאומי ביחס ללחימה במרחב הקיברנטי.

בגיליון רחב היקף זה נבחן, הממשק בין המרחב הקיברנטי, מרחב חדש באופן יחסי, פרי ההתפתחות הטכנולוגית של העשורים האחרונים, לכללי המשפט הבין־לאומי, אשר התפתחו על רקע מלחמות קונבנציונליות, מסורתיות, בין צבאות של מדינות. הכותב, אל"ם שרון אפק, בוגר מחזור מ' של המכללה לביטחון לאומי, עסק במספר תפקידים בכירים בפרקליטות הצבאית, בהיבטים התיאורטיים והפרקטיים של יישום כללים משפטיים על הפעילות האופרטיבית של צה"ל, הן בהקשרי עימותים נרחבים מסורתיים והן בהקשרי עימותים א־סימטריים, בהם מטושטש הגבול בין הצבאי לאזרחי. מכתיבתו עולה, כי כבר כיום, יש ליישם את כללי המשפט הבינלאומי על המרחב הקיברנטי. ניתוח הדין הקיים מעלה מספר תובנות מעניינות וחשובות בעניין פעולות אסורות ומותרות במרחב הקיברנטי.

האתגר המרכזי במצב המשפטי הקיים הוא שמדינה, הנופלת קורבן להתקפה קיברנטית, שאינה גורמת נזק פיזי ישיר, אך כרוכה, למשל, בפגיעה כלכלית חמורה, אינה יכולה להגיב עליה בכוח קינטי כהגנה עצמית. אתגר זה עשוי להוביל להתפתחויות משפטיות, במספר כיוונים אפשריים. העבודה נחתמת בהמלצות למעצבי המדיניות ולמקבלי ההחלטות בתחום זה. סבורני, כי השיח בנושאים המובאים בגיליון זה עתיד להעסיק עוד רבות את קהילות הביטחון הלאומי והמשפט.

לקריאת הגיליון המלא לחצו כאן או על "הורדת PDF"

לקבלת חומרים נוספים מבית "מערכות" לחצו כאן