תחושת מסוגלות עצמית
סטיבן ספילברג רצה כבר מגיל צעיר להיות במאי. עוד בהיותו נער צילם וערך לא מעט סרטים, אבל אז, בגיל שש עשרה, ראה את הסרט "לורנס איש ערב" של הבמאי הנודע דיוויד לין, והחליט לנטוש את הרעיון להיות במאי. איכות הסרט הייתה כה גבוהה בעיניו, עד שגרמה לו לאבד את הביטחון ולחשוב שלעולם לא יוכל להגיע לרמה הראויה. סוף הסיפור ידוע, וספילברג הפך לאחד הבמאים המקוריים והמוערכים ביותר בתולדות הקולנוע. תכלית הלמידה והחניכה היא השגת הביצוע עצמו, אבל יש יעד מרכזי נוסף שחניכה מקדמת שנוגע להעצמת האדם, החייל או המפקד – יצירת תחושת מסוגלות וביטחון עצמי. האחרונים הם מרכיבים מכריעים שלא ניתן להפריז בחשיבותם, ובהשפעתם על תפקוד הפרט והקבוצה.
בארגון משימתי כמו צבא, ארגון שאינו יכול להסכים מראש לקבל תוצאה אחרת פרט לניצחון, תחושת המסוגלות המקצועית של חיילים ומפקדים היא מרכיב חיוני שחובה לטפח באופן קבוע. רוח הלחימה בקרב נובעת, בראש ובראשונה, מתחושת המסוגלות האישית והקבוצתית, במשימות השגרה ובאתגרי השעה יש לה תפקיד דומה. תחושת המסוגלות מתפתחת על בסיס יכולות מוכחות, ביצוע איכותי ותוצאות טובות המושגות באופן שיטתי לאורך זמן. כדי להשיג זאת נדרש מאמץ, תובענות ועבודה קשה של הפרט והקבוצה. הדבר מחייב למידה, תרגול ותרגול חוזר, גישה נוקבת וביקורתיות המביאה לשיפור. כמו אצל ספורטאים ואומנים, תרגול, תחקור ולמידה מתמידים הם המפתח להצלחה ולהישגים, והישגים יוצרים תחושת מסוגלות הן בעיני הפרט והן בעיני חברי הקבוצה, שהולכים ומפתחים תודעה ודימוי עצמי מוצדקים של יכולת ומסוגלות גבוהה.
הישג ייחשב למשמעותי אם הוא נובע מהצבת רף דרישות גבוהות, מתוך אתגר שהיה צריך להתמודד עימו. תחושת הישג שכזו מעצימה אצל הפרט ובקרב חברי הקבוצה את תחושת הביטחון והשייכות. אנשים רוצים להשתייך. זהו חלק מתחושת המשמעות, אבל בבסיס לרצון להשתייך יש רצון לקשר איכותי ומשמעותי. רמת דרישות גבוהה ותרגול תובעני מובילים לביצוע איכותי ולהישגים, אשר מובילים לתחושת מסוגלות, המחזקת את האמונה של החיילים והמפקדים זה בזה ומגבירה את גאוות היחידה ואת תחושת השייכות.
ההדרגתיות וההתמדה מאפשרות להגיע לרמת ביצוע גבוהה. יחידות מצוינות נבדלות מיחידות בינוניות ברמת המקצועיות, הליטוש, ודייקנות הביצוע. כל אלה מושגים באמצעות תרגול ודרישות גבוהות, ומיקוד בנושאים לשיפור ולפיתוח. אחד מגדולי הספורטאים, מייקל ג'ורדן, היה שחקן כדורסל מוכשר בצורה יוצאת דופן, אבל זה לא גרם לו להתאמץ או להתאמן פחות – להפך. דרישותיו מחבריו לקבוצה ומעצמו היו גבוהות, והוא לא הפסיק לדרוש מעצמו להשתפר. הוא וחבריו מעידים שהיה הראשון להגיע מוקדם בבוקר למגרש ולהתאמן עוד לפני האימון הקבוצתי והאחרון לעזוב, מכיוון שהמשיך להתאמן גם לאחר סיום האימון. זהו ביטוי מובהק למיקוד ודוגמה כיצד דרישות גבוהות, התמדה ונחישות מובילות להישגים אישיים, וסוחפות ו"מדביקות" את הקבוצה כולה ומשפיעות על רמתה המקצועית.
תרגול קבוע ושיטתי הוא מרכיב מהותי ביצירת תחושת מסוגלות, אישית וצוותית. הדבר נכון לכל יחידות הצבא, והוא נכון כפליים ליחידות הקרביות. תרגול חוזר ונשנה שבצידו תחקיר וסיכום הוא המפתח לתחושת מסוגלות. ספורטאים, נגנים, רופאים, שפים, שחמטאים וציירים – כולם מעידים שתרגול קבוע ושיטתי הוא שמשיג שיפור, התקדמות ולבסוף – ביצוע איכותי.
כדי לבנות תחושת מסוגלות בקרב אנשיו, צריך המפקד ללמד כל הזמן, להסביר ולנמק, ולצד זאת להציב דרישות גבוהות המובילות לביצוע איכותי. כדי לשלב בין דרישות גבוהות, המזמנות הערות וביקורת, ובין יצירת תחושת מסוגלות, מפקד נדרש כל הזמן לחנוך באופן צמוד, הדרגתי, ביקורתי ומחזק: בטיסה, במסלול חוליה, או בפירוק והרכבה של מנוע. למידה, תרגול חוזר ונשנה, הדרגתיות וחניכה צמודה, צמודה מאוד, שמלווה את האנשים והקבוצה – הם מפתח לבניית תחושת מסוגלות. הדרגתיות וחניכה צמודה מאפשרות שיפור, ולא פחות מכך הן מאפשרות להיות קרוב ללומד או למבצע, מאפשרות לו לצבור הצלחות, שמספקות למפקד הזדמנויות לחזק אותו על כל ביצוע מוצלח, ולבנות אצלו ביטחון ומוטיבציה פנימית.