
מלחמת יום הכיפורים מבט שונה/הרצל שפיר/ 2019, 544 עמודים
ספר זה של אלוף (מיל') ורנ"צ (דימ') הרצל שפיר, עוסק במלחמת יום הכיפורים ופורש יריעה רחבה של מידע, ניתוח ומסקנות. החל באירועים והמהלכים שקדמו למלחמה, עבור דרך תיאור עקבי ומפורט של ימי המלחמה עצמה מהזוויות המדינית-מטכ"לית, עוצבות השדה בשתי החזיתות ומידע על תוצאות המלחמה, ועד דיון בהרחבה בהשלכותיה, שחייבו את שיקום צה"ל והגדלת סדר הכוחות שלו.
הספר כולל ארבעה חלקים. בראשון ובשני נמצאות הסיבות שהביאו לפרוץ המלחמה, בימי המלחמה ובמיוחד כיצד ניתן היה לעשות את הדברים אחרת. חלקו השלישי דן בטיפול בנפגעים ומציג לראשונה את שנעשה בעורף. החלק הרביעי נוגע בתקופה שלאחר המלחמה, ומתאר את שיקום צה"ל והסיוע מארצות הברית. הוא חושף חומר שאיננו ידוע או מוכר לציבור הרחב, ומבחינת כתיבה היסטורית זו השלמה חיונית ביותר.
מתוך הקדמת הספר: "אני מניח כי קורא מן המניין, שלא היה מעורה במלחמת יום הכיפורים או לא חי כבוגר בתקופה הקרובה שלפני המלחמה או אחריה, יתקשה לקרוא ספר זה. אני מקווה שמתוך כ־380,000 חיילי המילואים והסדיר (מתוכם עשרות אלפי קצינים) שהשתתפו במלחמה זו, ובין אלה המשרתים בצה"ל כיום, יהיו לא מעט סקרנים שירצו לקרוא".
לקריאת ביקורת על הספר שכתב תא"ל (מיל') אפרים לפיד